JellyPages.com

Monday, June 18, 2012

Silap Kau, Dia atau Semua

silap kau. . . dia dan semua menunding jari
silap dia . . . kau dan semua menunding jari
silap semua? ? ? kau dan dia yang merana

dimana silapnya. . . . .pada siapa pesalahnya. . .pada siapa penghukumnya . . .

K . . .kenapa kau harus menghukum ? ? kenapa kau terlalu mudah membuat keputusan? ?
A. . . akan dulu kau dan dia pernah berjanji sehidup semati . . apa telah terjadi. . ? ?
U . . . utuhkan perhubungan. . utuhkan persahabatan. . utuhkan silaturahim. . .

andai itu takdirnya. . haruskah biarkan ia menjadi takdir semata2. . . ? ?

D . . .dia punya sekeping aty dan serapuhnya. . .dan aty yang rapuh gugur bagai gugurnya daun-daun kering pabila ditiup angin . . .
I. . . .indahnya dulu kata-kata semanis buah kurma . .ingat ia  sudah menjadi tanda setia. . ingin diputar kembali kenangan-kenangan dulu . . .ingin air mata menjadi saksi tangisan gembira . . ingin air mata menjadi saksi kekecewaan jiwa . .
A. . .akhirnya angan-angan selama ini lenyap ditelan keangkuhan, keegoaan, kesilapan. . .

dimana silapnya ? ?

S. . . semua mereka bertepuk tangan dan kaki sambil mengalunkan irama, melihat zaman kejatuhan kau dan dia . . semua tanpa sedar telah menyakiti kau dan dia. . .semua angkuh dengan kebongkakkan yang selama ini bersarang diaty kering mereka semua
E. . .enggan sekali kemaafan terpacul dalam nada-nada mereka semua selama ini. . .entah mungkin mereka berasa puas hati setelah apa yang terjadi . .
M. . .mereka tanpa sedar . . mencaci, mengutuk menjadi makanan kekenyang untuk hati kering mereka. . .mereka kenyang dengan perasaan itu . . .
U . . .ucaplah kemaafan pada kau dan dia. . . untuk sekian kalinya. .untuk yang terakhir mungkin . .
A . . andai kau dan dia silap tp mungkin ada hikmah disebaliknya. . .ada akal fikir-fikirkan . . ada minda renung-renugkan . . .ada hati bersimpati. . . .ada manusia silap dan perlu bimbingan untuk membetulkan segala kesilapan . . .

jangan SEMUA menghukum dengan apa yang mereka lihat dari mata kasar tanpa membuat perhitungan yang sewajarnya. . .KAU dan DIA tahu apa yang sebenarnya. . . .mereka SEMUA hanya pelakon sampingan yang pandai bermadah pujanggan dengan dialog-dialog mereka sendiri yang membuatkan jalan sebuah cerita menjadi lebih dashat samaada menjadi lebih baik atau menjadi lebih buruk . . .

andai sesuatu terjadi imbaslah kenangan-kenangan manis yang pernah buat kita ketawa girang tanpa duka sengketa . . .tapi janganlah mencari musibah dengan mengimbas kenangan yang membuatkan kita kecewa merana. . .seandainya. . . itu akan lebih menyakitkan dan membuatkan perasaan semakin jauh . . . lenyap dan kemudian terkubur tanpa tanda. . . .

dan AKU . . . . . . .

masih bahagia . . . =)


No comments:

Post a Comment